Malva Permakültür Çiftliği

Malva Permakültür Çiftliği

Karakteristik Özellik:
Ilıman İklim

Konum: Coğrafi Geçiş Bölgesinde; Avrupa-Siberya ile and Batı Akdeniz iklimi / flora bölgesinin kesişiminde.

Tanım:
Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği (BGCI)’nin Üyesi.

Arbnet (Level 1) Uluslararası Arboretum Akreditasyonuna sahip.
Büyük Şehre (Istanbul) yakın organik çiftlik/ botanik bahçe.

150 yılı aşkın tarih. 1983 yılında, şu anki bakıcısının ailesinin alımından beri büyüyen ve evrilen ekolojik restorasyon projesi.

2000 yılından beri organik tarım faaliyetleri yapılmakta. 2018 yılı itibari ile, organik sertifika programına dahil alan 135 da’dır.

Zengin fauna ve floradan oluşan ekosistemi barındırmaktadır. Birey sayısı 7000’i aşan ağaç ve etrafındaki yaşamdan oluşan geniş bir topluluktur. Geniş çeşitlilikte lokal ve yenilebilir bitkiler ile tarımı yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkilere ev sahipliği yapmaktadır.

Ana çalışma alanları:
– Organik tarım
– Biyo-çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi
– Genç nesillere Doğa ve Çevre eğitimi
– Doğa ile bağın tekrar kurulması
– Tohum koruyuculuğu
– İklim değişikliğinde tarımsal adaptasyon
– Tüm yaşamlar için ekosistem yaratılması
– Topluluk eğitimi ve farkındalık oluşturmak
– Bilgi paylaşımı

Devam eden Projeler:
– Permakültür prensipleri ile organik tarım
– Agroforestry
– Vahşi yenilebilir Bahçe
– Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Bahçesi
– Kent Bahçeleri Projesi, Yeryüzü Derneği Fide Desteği
– Yerel Topluluk destekli tarım
– Permakültür Çiftçiliği ile Biyoçeşitlilik Eğitimi ve Erişim


Melike Müezzinoğlu

Melike, Silivri’de çiftlikte toprakla ve Şile- Ağva’da deniz kayalıklarının üstünde büyüdü. İleride, çocukluk arkadaşları bitkiler ve ağaçlar ile bir hayat meşgalesi istediğini biliyordu. Bitki, hayvan ve diğer organizmaların bireysel varlıklarının kanunlarla gözedildiği bir ükede aldığı lise eğitimi, hayat boyu takip edeceği etik değerlerinin oluşmasını sağladı. Ardından, çiftçilik yapabilmek için üniversitede işletme okudu! Organik ürün pazarlarının geleceği üzerine yoğunlaştı. 2000 yılından beri organik çiftçilik yapıyor.

2016 yılında İsviçre, Schweibenalp’te PDC eğitimi alarak Permakültür Tasarımcısı ve Eğitmeni oldu. Hayali olan Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Yüksek Lisans programında öğrenci olarak ekoloji; permakültür; toprak remediasyonu konularında çalışıyor. Doğa koruyuculuğunun,  insanların ve toplumların doğa ile birebir ile etkileşimle öğrenmesi ile gerçekleşebileceğine inaniyor. Sınıf-dışı eğitimin yanısıra bilimsel eğitim verilen Malva Permakültür Çiftliği’ni kurdu. Çevre/doğa koruyuculuğu; insan-doğa ilişkisinde kolaylaştırıcılık ve ‘iklim değişikliğinde tarım’ hakkında uygulamalı eğitimler veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Tarlataban oluşumu, Yeryüzü Derneği gibi sivil toplum organizasyonlarına destek sağlıyor.